Και ναι λοιπόν διαδικτυακέ μου φίλε,
επιτρέπεται να αντιγράψεις κείμενα αυτού του blog,
αρκεί να κάνεις σαφή αναφορά στη πηγή:

didaskw.blogspot.com

Καλό διάβασμα...

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Οικολογία: μια παγκόσμια απάτη;

Σε μια από τις προηγούμενες μου δημοσιεύσεις πρότεινα στους αναγνώστες του "Ας μπούμε σε μια τάξη" να επισκεφθούν το 30 φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών.

Δεν κατάφερα να παρευρεθώ στο φεστιβάλ. Κατάφερα όμως χθες το βράδυ να περάσω από το παρεπιμπτόντως πανέμορφο cine Στέλλα στη Κυψέλη, όπου μέχρι και σήμερα προβάλονται οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ. Είδα δύο ταινίες.

Οι εντυπώσεις μου;

Σούπερ!

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Ήδη, η ανάλυση επιστημονικών ταινιών αρχίζει να ξεφεύγει από τους στόχους του "Ας μπούμε σε μια τάξη".

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην ταινία "Η μεγάλη εξαπάτηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας" ("the great global warming swindle").

Μιλάμε για μια ταινία που υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι "για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα".

Που με άλλα λόγια θεωρεί ότι το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα βασίζεται σε μια απάτη, και ότι αυτό γίνεται για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Το να αποδεκτώ ότι οι οικολόγοι φίλοι μου έχουν παρασυρθεί από μια παγκόσμιας κλίμακας προπαγάνδα, από ένα κραυγαλέο ψέμα, θα μου πάρει λίγο χρόνο.

Για να συμφωνήσω ότι η "ομπρέλα" της οικολογίας την οποία χρησιμοποιούν όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής θέσης... εξυπηρετεί τους στόχους των αφεντικών του πλανήτη, χρειάζεται να το συζητήσω λίγο ακόμη.

Η συζήτηση είναι μεγάλη. Και σίγουρα αφορά οποιονδήποτε προβληματίζεται για το ρόλο της επιστήμης στις εξελίξεις του σήμερα.

Γι' αυτό αγαπητέ μου αναγνώστη, προτείνω να κάνεις μια επίσκεψη εδώ και να δεις την ταινία. Μια ματιά για τον αντίλογο μπορείς να βρεις σε μια ανάλυση που επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της ταινίας αν και δεν είμαι σίγουρος ότι τα καταφέρνει.

Θέλω λοιπόν να το συζητήσουμε. Να με βοηθήσεις να αποφασίσω. Κάνε την ψηφιακή σου βόλτα στο διαδίκτυο και έλα να τα πούμε.

Update (10/06/2008): Συγκρίνω την ανταπόκριση των αναγνωστών του ιστολογίου σε όσα γράφει η συγκεκριμένη δημοσίευση, με βάση δύο δείκτες. Από τη μία το απλούστατο δημοψήφισμα που υπάρχει κάτω από κάθε δημοσίευση ("Τέλειο"-"διασκέδασα"-"διορατικο"-"βαρετό"- "μπερδεμένο"-"διαφωνώ"). Από την άλλη οι απόψεις που αναρτώνται υπό μορφή σχολίων.

Βλέπω λοιπόν ότι πολλοί ψηφίζουν "διαφωνώ", αλλά στα σχόλια περισσότερο εκφράζεται ένας προβληματισμός επί του θέματος και όχι μια κραυγαλέα διαφωνία.

Και σχολιάζω: είναι πολύ πιο βοηθητικό (για όλους μας) αν όσοι διαφωνούν προχωρούν και σε κάποια σχετική επιχειρηματολογία. Ένα σχολιασμό βρε αδερφέ.

Κι εμείς τα λάθη μας ψάχνουμε να βρούμε - και μια απλή ψήφος διαφωνίας δε μας βοηθά και πολύ...

Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό.

buzz it!

14 σχόλια:

Φωτεινή S είπε...

Χρυσόστομε,
ώρα για βόλτα τέτοιας ποιότητας και βάθους δεν έχω
(λύνω ασκήσεις μαθηματικών μαζί με τον γιο μου), αλλά έχω κι εγώ ένα σχετικό προβληματισμό από παλιότερα, από άλλη αιτία. Είναι δυνατόν όμως τόσες παγκόσμιες οικολογικές οργανώσεις να έχουν εξαπατηθεί τόσο πολύ;
Ή έχουν γίνει μέρος του συστήματος και παίζουν συνειδητά το παιχνίδι των πολυεθνικών;
Μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο;
(Άσχετο! Κάπου σ' εσένα, ή μέσω εσού, είχα βρει τα θετικά-αρνητικά wordpress-blogpot. Μπορείς να μου πεις πού; Ευχαριστώ)
Να είσαι πάντα καλά και καλό μήνα!
Τυχεράκιες! Σε λίγο διακοπές!

Xrysostomos είπε...

Καλησπέρα Φωτεινή
ελπίζω να βρεις κάποια στιγμή τον απαραίτητο χρόνο, γιατί η ταινία όντως αξίζει.

Τώρα, σχετικά με τη συγκριση wordpress και blogger, ταλαιπωρήθηκα λίγο αλλά τη βρήκα!

Ρίξε μα ματιά εδώ

Καλή συνέχεια

Φωτεινή S είπε...

Τελικά ξενυχτάνε πολλοί πάνω στον υπολογιστή τους.
Δεν θα το ξεχάσω να δω την ταινία.
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
Χθες βράδυ μού βγήκε η πίστη να το ψάχνω!
Αφιερωμένο σε σένα το τελευταίο μου post http://samafoti.blogspot.com/2008/06/blog-post.html
Eυχαριστώ και πάλι!
Καλό μήνα!

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Η επιστήμη δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη από πολιτικές και συμφέροντα. Η ενασχόληση ανθρώπων, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, με θέματα οικολογίας είναι τουλάχιστον ύποπτη.
Αυτά χωρίς να μπορώ να υποστηρίξω ότι έχω διαμορφωμένη άποψη για το ποια είναι η αλήθεια..

phd είπε...

Καλησπέρα Χρυσόστομε,
Έτυχε να δω την συγκεκριμένη ταινία πέρσι το χειμώνα και να γράψω ένα σύντομο ποστ γι΄αυτήν στο μπλογκ μου.
Πολύ ενδιαφέρουσα, το κύρος των επιστημόνων που συμμετέχουν δεν μου επιτρέπει να την αγνοήσω.
Αλλά, δεν μπορώ τελικά να καταλήξω αν είμαστε θύματα μιας μεγάλης σκευωρίας και δεν ευθυνόμαστε, εμείς οι άνθρωποι, για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Συγκρατώ την άποψή τους ότι δεν είναι το διοξείδιο του άνθρακα που ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αντίστροφα, η αύξηση του αερίου αυτού μπορεί να είναι επακόλουθο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης, λόγω ιδιαίτερης δράσης του ήλιου.
Οι κλιματολογικές επιπτώσεις αυτής της αύξησης είναι όμως εδώ. Και λεω πως και αν μας “κοροϊδεύουν “, και αν είναι το πράγμα χαμένο από χέρι, είναι ευχής έργο που αναθεωρούμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε και αντιμετωπίζουμε τη Φύση. Ίσως έτσι παίξουμε απλός ρόλο επιβράδυνσης των φαινομένων;
Ξέρω ότι υπάρχει και μια τρίτη θεωρεία...θα την ψάξω και αν την βρω θα επανέλθω.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα,
(Πλησιάζει κι η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, ε;)

Έχω κι εγώ τους ενδοιασμούς μου για αρκετά απ' τα ζητήματα της οικολογίας. Άλλωστε, κι εδώ ανθρώπινος παράγοντας υπεισέρχεται,ο συνήθης ύποπτος.. Όμως:
Ακόμα κι έτσι, έστω και εξαπατημένος, γιατί να μην αναπτύξω την οικολογική μου συνείδηση, που σημαίνει να ρίξω τον (υπαρξιακό) εγωισμό μου, να αναπτύξω το αίσθημα της ευθύνης, της συμμετοχικότητας και της αλκληλεξάρτησης;
Ίσως να μην υπερθερμαίνω εγώ τη γη, όμως μπορώ να απορρίψω τα 4χ4, μπορώ να βάλω μέτρο στην κατανάλωσή μου, να ζήσω, επιτέλους, πιο φυσικά και με σεβασμό σε ό,τι με περιβάλλει.

Γι' αυτό το "όμως", δεν αξίζει;

Xrysostomos είπε...

@Διονύση Μάργαρη
"Η επιστήμη δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη από πολιτικές και συμφέροντα"

Συμφωνω απόλυτα. Το θέμα είναι ότι πολλοί δεν το έχουν πάει πρέφα κάτι τέτοιο και επιμένουν να συντηρούν το πρότυπο του κλεισμενου σε υπόγειο επιστήμονα που ψάχνει να βρει την "αλήθεια", απαλλαγμένος από οποιαδήποτε κοινωνική επίδραση...

@phd
α) ποιο είναι το σχετικό σου ποστ;
β) που είναι (οεο) η τρίτη θεωρία; Διψάμε για γνώση!
γ) Έχεις δίκιο ότι ακόμη κι αν είναι ψέμα η θεωρία της ανθρωπογενούς μεταβολής της θερμοκρασίας του πλανήτη, οδηγεί σε ένα γόνιμο προβληματισμό για το ποιοι είμαστε και πώς χειριζόμαστε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Αν όμως έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο "να ξέρεις πόσο σέβεσαι τον πλανήτη σου" και το "να ξέρεις πόσο σε κοροϊδεύουν οι άρχοντές σου", θα διάλεγα το δεύτερο. Δαγκωτό.

Λέμε τώρα. Αν έπρεπε...

@Διονύση Μάνεση
διάβασε το (γ) στην απάντησή μου προς phd

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε κυρίες και κύριοι.
Μόλις ολοκλήρωσα και εγώ την προβολή την εν λόγω ταινίας και πραγματικά επείγομαι να την σχολιάσω.

Κατ'αρχάς, δεν χρειάζεται να πνιγούμε σε κάποια διαλεκτική υπερ ή κατά της οποιαδήποτε αυθεντίας.

Η άντικειμενική αλήθεια έιναι πως σε αυτό το θέατρο απληστίας και εξουσίας των media, ψάχνουμε να βρούμε τα μπόσικα. Το γεγονός ότι η παγκόσμια δημοσιογραφική σκηνή έχει αναδειχθεί σε drama queen άλλων επιπέδων, με μοναδικό στόχο τον πανικό και την κοινωνική τρομοκρατία.....δεν είναι καινούργιο.

Από την άλλη, ουσιαστικά 2 επιχειρήματα απορρέουν μετά από 1.13'. Η σχέση του CO2 με την αλλαγή του κλίματος και η ανάπτυξη της Αφρικής.

1.Μετά από τόσο αναλυτικά στοιχεία των συντελεστών της ταινίας, έχω ακόμη ερωτήματα. Γιατί ο ουρανός της Αθήνας είναι κίτρινος; Γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έίναι τοξικός; Μήπως τέλεψαν τα περιβαλλοντικά ατυχήματα; Μήπως τα χημικά τους δεν έχουν ποτίσει πατόκορφα την τροφική αλυσίδα; Μήπως σταμάτησε ο βιασμός της φύσης;
Επιστήμονας τέτοιου βεληνεκούς δεν είμαι για να αντικρούσω με δικές μου μετρήσεις, αλλά πραγματικά δεν έχει καμμιά σημασία.

Το επιχείρημά τους μόνο τυπικά εφάπτεται στο ζήτημα της οικολογίας και δεν δύναται να αντισταθεί στα ιδεώδη που αυτή εκφράζει πχ "εξοικονόμηση ενέργειας" και "φρόντισε τον πλανήτη σου".

Η οικολογία δεν είναι έχει σχέση με τη ζέστη. Είναι φιλοσοφία, στάση ζωής και δεν μπορεί να υποκύψει στο συγκεκριμένο επιχείρημα.

Για να τελειώνω και με το δεύτερο, η Αφρική είναι έτσι που είναι λόγω αδύναμης διακυβέρνησης, όχι πόρων. Η Αφρική εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους φυσικούς της πόρους. Υπάρχουν χώρες που μόλις ξεκινούν εξορύξεις (Αγκόλα). Δεν φταίνε οι τρελοί λευκοί για την κατάντια της Αφρικής. Οι Αφρικανοί φταίνε που κάθονται και μας ακούνε.

Εχοντας στενή προσωπική γνώση του θέματος αυτού, η ανάπτυξη της Αφρικής δεν έχει να κάνει με 'συστάσεις' kai eikas;iew κάποιων αλαφιασμένων ΜΚΟ. Το επιχείρημα αυτό είναι ντροπιαστικό.

phd είπε...

Βρήκα το βίντεο που ήθελα να σου πω. Είναι εδώ (http://tinyurl.com/54zt39), παραγωγός είναι το BBC και σχετίζεται με ένα φαινόμενο που λέγεται global dimming.

Δεν προλαβαίνω να το κοιτάξω προσεχτικά τώρα αλλά η κεντρική ιδέα είναι η εξής:

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας (π.χ. από τα αεροπλάνα, ηφαιστειακή δράση κτλ) μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία που έρχεται στη Γη, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας της πάνω από >1oC. Κάτι σαν ένα cooling effect αν και επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες στην Τροπική ζώνη με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τις περιοχές αυτές. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να επισκιάζει τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου...Αν μειωθούν τα ατμοσφαιρικά ρυπογόνα, όπως μας προτείνουν οι φίλοι μας οι οικολόγοι, υπάρχει φόβος η αναθέρμανση του κλίματος να αυξηθεί δραματικότατα!

Νομίζω ότι το όλο θέμα, με τις τρεις απόψεις του, αξίζει σκέψη και ένα δικό του ποστ...Πες μου αν θες να το γράψεις...τώρα ή στο μέλλον αλλιώς να το αναλάβω εγώ;;;

Το παλιό μου ποστ είναι εδώ (http://tinyurl.com/54zt39).

Unknown είπε...

Δεν είναι το CO2 μόνο, αλλά όλη η στάση μας απέναντι στη φύση και τη λειτουργία της. Η μόλυνση και τα αποτελέσματά της είναι φανερά παντού και σίγουρα δεν οφείλεται παρά μόνο στη δική μας παρουσία. Τώρα αν τελικά φταίει το CO2 ή τα χημικά ή κάποια άλλη κρυφή δύναμη δεν έχει καμία σημασία. (Οι στατιστικές που μας παρουσιάζουν οι τύποι αυτοί δεν αποτελούν από μόνες τους απόδειξη για το ότι δεν ευθύνεται το CO2 για το πρόβληματης υπερθέρμανσης - τα ίδια λένε κάθε φορά που μία "κακή" αλλά κερδοφόρα τεχνολογία εισάγεται για ευρεία χρήση - βλέπε κινητά, βλέπε Η/Μ ακτινοβολία των καλωδίων υψηλής τάσης) Και τελικά ποιους ΔΕΝ συμφέρει η μείωση της κατανάλωσης, άρα και η μειωμένη εκπομπή ρύπων; Φυσικά όλους αυτούς που επενδύουν στην αλόγιστη χρήση κάθε πόρου με σκοπό το κέρδος. Άρα, ακόμη και αν το CO2 δεν ευθύνεται, σίγουρα αυτή η σπατάλη που γίνεται σχεδόν ανέμελα οδηγεί σε εξάντληση πόρων. Η κοινωνία μας κύριοι όπως είναι δομημένη θέλει ανθρώπους που καταναλώνουν χωρίς να σκέφτονται. Εμείς πρέπει να λέμε και να φωνάζουμε ότι η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με σκέψη γιατί τίποτα δεν είναι ανεξάντλητο.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Βρήκα και εδώ:
http://www.stopclimatechange.gr/forum/index.php?topic=357.0
μια αντίστοιχη ανάλυση. Ρίξε μια ματιά και ....

Xrysostomos είπε...

Απάντηση (κυρίως) προς iridano και physiart:

Ρε παιδιά. Το ταινιάκι δεν υπερασπίζεται ότι το κίνημα της οικολογίας δεν έχει καμία βάση. Σαφώς και φταίμε για τον ουρανό της Αθήνας, σαφώς και τα χημικά έχουν ποτίσει τη τροφική αλυσίδα, σαφώς και η ανάπτυξη της οικολογικής ευαισθησίας είναι επικτακτική ανάγκη.

Η ταινία όμως δεν αναφέρεται στα χημικά των τροφών ή στα ενεργειακά αποθέματα Αναφέρεται συγκεκριμενα στο πόση επίδραση έχουν οι εκπομπές διοξειδίου και μόνο αυτές στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Μιλά για ένα πολιτικό παιχνίδι πίσω από μία από τις πολλές πτυχές του οικολογικού ζητήματος.

Κι εμένα η άποψη μου κάπου εκεί καταλήγει. Δεν έγινα λιγότερο οικολόγος από όσο ήμουν. Συνεχίζω στις τάξεις που μπαίνω να προσπαθώ να περάσω το μήνυμα ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό προς τη φύση.

Συνειδητοποίησα όμως ότι καλύτερα να προσέχουμε αν καταπίνουμε αμάσητα μερικά από τα "ντάτα" της επιστήμης.

Αντιγράφω από σχόλιο που έκανα στο ιστολόγιο του Physiart:

"Δεν λέω ότι δεν πρέπει να έχουμε (ή να διδάσκουμε) οικολογική συνείδηση. Κάθε άλλο. Να κρατάμε την επαφή μας με τη φύση. Να την προσέχουμε.

Να έχουμε όμως στο νου μας ότι εκτός από εμένα, εσένα και τη φύση, στον ίδιο πλανήτη κυκλοφορούν κάι κάποιοι επιτήδιοι που θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο (ακόμα και την οικολογία) προκειμένου να ικανοποιήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα"

Γ.-Φοίβος Σαργέντης είπε...

Θέλω να σας ενημερώσω ότι σχετικές εργασίες που αφορούν αυτό το θέμα και τεκμηριώνουν και επιστημονικά το σκεπτικό της ταινίας, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο της Ερευνητικής ομάδας ΙΤΙΆ του Ε.Μ.Πολυτεχνείου στην διεύθυνση www.itia.ntua.gr
Γ.-Φοίβος Σαργέντης

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Κι εγώ θέλω να σας ενημερώσω ότι η ταινία "Η μεγάλη εξαπάτηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας" είναι μία μεγάλη εξαπάτηση.

Οι αγγλομαθείς ας διαβάσουν τα πρόσφατα λίαν αποκαλυπτικά άρθρα του BBC:
BBC News: Climate documentary 'broke rules' και BBC News: Opinion: A reluctant whistle-blower

Τα δημοφιλεστερα μαθηματα