Και ναι λοιπόν διαδικτυακέ μου φίλε,
επιτρέπεται να αντιγράψεις κείμενα αυτού του blog,
αρκεί να κάνεις σαφή αναφορά στη πηγή:

didaskw.blogspot.com

Καλό διάβασμα...

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Απόφαση έκπληξη του ΥπΕΠΘ: Ένα νέο, διαφορετικό, πανεπιστήμιο!

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές και σε αυτό δυστυχώς θα πρέπει να με εμπιστευτείς, το ΥπΕΠΘ προτίθεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσει τη δημιουργία του πρώτου virtual Πανεπιστημίου στην Ελλάδα!

Το NMC (New Media Consortium) είναι μία διεθνής κοινότητα εικονικών πανεπιστημίων. Τα σχεδόν 250 παρακλάδια της βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να πάρεις βλέποντας το παρακάτω βίντεο.



Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρόσφατη συζήτηση μεταξύ ατόμων του στενού του περιβάλλοντος..., ο υπουργός παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε:

"Είναι μια κίνηση που θα "κλείσει πολλά στόματα". Από τη μία, είναι η απαραίτητη απάντηση σε όλους όσους κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιπέδου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Από την άλλη, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη χρονιά από μια μικρή μερίδα "οπισθοδρομικών" πολιτών ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν θα επαναληφθούν: Η δημιουργία και η λειτουργία του εικονικού πανεπιστημίου δεν θα λάβουν χώρα στο ελληνικό έδαφος, αλλά σε αυτόν του Διαδικτύου, οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια εμποδισμού της δεν θα έχει συγκεκριμένο στόχο, άρα και κανένα απολύτως αποτέλεσμα".

Από την πλευρά μου να σημειώσω ότι όντως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρόκειται για μια αρκετά "δυνατή" πρωτοβουλία, καθώς η Ελλάδα θα είναι η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Μεγάλη Βρετανία (The Open University), την Ισπανία (Universitat oberta de Catalunya), τη Δανία (Lund University) και τη Φιλανδία (University of Art and Design) που εντάσσεται στην κοινότητα του NMC. Ο φορέας που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου στην Ελλάδα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο...

Καλό μήνα! ;-)

Update 2/4/08: Μάλλον γίνεται σαφές από την υπερβολή του "νέου" ότι το ΥπΕΠΘ θα προχωρούσε στην εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, αλλά ας το ξεκαθαρίσω. Προφανώς και πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο οι κριτικές για το χιούμορ του xrysostomou να λείπουν παρακαλώ...
Πάντως, το NMC όντως υπάρχει, όπως και οι συνεργασίες με τα 4 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (η πλήρης λίστα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων-μελών είναι εδώ). Τώρα, όσον αφορά τη συζήτηση για τα αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παρόμοιων εικονικών εγχειρημάτων θα μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου...

buzz it!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον όντως.
Α! Καλό μήνα επίσης.

Ανώνυμος είπε...

Καλό ακούγεται. Καλοδεχούμενο.
Να δούμε όμως τι υποδοχής θα τύχει.

Ενδιαφέρον έχει το πώς θα εφαρμοστεί το πανεπιστημιακό άσυλο (πιθανώς με απαγόρευση επίσκεψης στο site του πανεπιστημίου για επισκέπτες με αστυνομικά IP's), πώς θα γίνεται η αφισοκόλληση (πιθανώς με hacking και ανάρτηση banners) κλπ κλπ.

Στα σοβαρά τώρα, όσοι έχουν βιώσει την εξ αποστάσεως/μέσω διαδικτύου εκπαίδευση, φαντάζομαι πως θα αναγνωρίζουν ότι το νέο αυτό αφήνει πολλές υποσχέσεις...

Ινδιάννα είπε...

Ναι καλά... Πρωταπριλιά ε;;;

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα είπα;Είπα!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Αλήθεια είναι! Το ξέρω από πρώτο χέρι. Μου έχει γίνει πρόταση να είμαι ο virtual Πρύτανης...!

Στάθης Χαϊκάλης είπε...

Καλησπέρα ,

Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτή η σκέψη μου δημιουργήθηκε όταν ανακάλυψα τον πλούτο των ελληνικών blogs που ασχολούνται με εκπαιδευτικά θέματα.

Η παρουσία σας στο Συνεδριο για το Σχολείο του Mέλλοντος , θα είναι πολύτιμη για την εκδηλωση, καθώς εσείς μπορείτε να βάλετε τη διάσταση των νέων μέσων (social media και blogs) .


Εισηγήθηκα στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, να παρασχεθεί η δυνατότητα να συμμετάσχετε στο Συνέδριο ως προσκεκλημένοι.

Για αυτό το λόγο υπάρχουν διαθέσιμες δωρεάν προσκλήσεις και είσοδος σε όλα τα workshops του Συνεδρίου ( εδώ περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο : http://conference.sof.gr )

Μπορείτε να ενημερώσετε για τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το συνέδριο εμένα (s.haikalis@comm-effect.gr ) και τη Συνεργάτιδα μου Αρετή Προβατά (innov365@gmail.com ) όπως επίσης και να μας αποστείλετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας.


Χαιρετώ, πρώτα απόλα, τη σκέψη σας να βάλετε το εργαλείο των social media στο δύσκολο κόσμο της εκπαίδευσης

Φιλικά
Στάθης Χαϊκάλης
www.haikalis.net

Τα δημοφιλεστερα μαθηματα