
Η ατάκα βγήκε ελαφρώς αυθόρμητα από το στόμα μου, κάποιο από τα πρωινά της εβδομάδας που πέρασε.
Πρώτες ώρες μάλιστα, γιατί θυμάμαι πολλά βλέμματα νυσταγμένα.
Ψηλά τα χέρια!
Σε αρκετά ζευγάρια μάτια κατάφερα να δω το ενδιαφέρον για το τί δουλειά μπορεί να έχουν ατάκες όπως αυτή, κατά κανόνα δημοφιλείς μόνο σε παιδικά στόματα, σε ένα μάθημα φυσικής στο Γυμνάσιο. Κανα δυο χέρια που, σαν να αποδέχτηκαν την πρόσκληση, υψώθηκαν προς τα πάνω, συμπλήρωσαν το σκηνικό με ευχάριστο τρόπο.
Από την πλευρά μου σκέφτηκα πως κάτι τέτοιο ήταν μία καλή επαλήθευση ότι η φράση αυτή "μιλούσε" τον κώδικα των μαθητών. Από την άλλη ήξερα ότι αποτύπωνε ικανοποιητικά αυτό που εγώ ήθελα να εκφράσω: μια παρότρυνση στους μαθητές να συμμετέχουν περισσότερο στο μάθημα.
Τί σημαίνει όμως για το μάθημα μου το να ζητώ μεγαλύτερη συμμετοχή;
Εδώ μάλλον χωράνε πολλές απαντήσεις. Εγώ θα σταθώ σε μια συγκεκριμένη πτυχή του ζητήματος.
Στο λάθος.

Μια πρόσκληση προς μεγαλύτερη συμμετοχή δεν απευθύνεται τόσο στους μαθητές που είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν τη σωστή απάντηση, σκέψου ότι αυτοί είναι που κατά κανόνα έχουν ήδη σηκώσει το χέρι τους. Απευθύνεται στους άλλους, τους μαθητές δηλαδή που κινούνται στις πεδιάδες του "δεν είμαι σίγουρος" ή του "ντρέπομαι να απαντήσω"...
Ειδικά η πρώτη περίπτωση σημαίνει πως όταν η πρόσκληση είναι προς τη συμμετοχή, στο πάρτυ θα εμφανιστεί και το λάθος...
Σου έχω άσχημα νέα, η κουβέντα μόλις άρχισε. Μόλις άρχισε, κυρίως επειδή και η διδακτική των φυσικών επιστημών έχει εμπεριστατωμένη άποψη επί του ζητήματος. Και παίρνω το θάρρος να σου πω "εμπεριστατωμένη" επειδή γνωρίζω ότι αυτό που συνήθως εμείς οι εκπαιδευτικοί αποκαλούμε "λάθος" ενός μαθητή, απασχόλησε για πολύ καιρό τους κύριους "διδακτικάριους".
Ένα ολόκληρο ρεύμα της διδακτικής των φυσικών επιστημών, αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται εποικοδομητικό, μάζεψε αρκετά επιχειρήματα για να μας πείσει ότι όχι μόνο δε βοηθά τη διδασκαλία μας να απορρίψουμε κάποια "λανθασμένη" άποψη, αλλά άκου αυτό ότι μια διδασκαλία που σχεδιάζουμε θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ή σε ορισμένα πιο τραβηγμένα σενάρια να καθορίζεται από αυτές τις "λανθασμένες απόψεις" των μαθητών μας!
Ωραία. Όχι μόνο θα έρθει στο πάρτυ το λάθος, αλλά και όλο το πάρτυ θα είναι προς τιμήν του.
Το σύνθημα δηλαδή των οπαδών της διδακτικής που ακουγόταν δυνατά κατά τη χρονική περίοδο 1980-1995, ήταν το "αποενοχοποιήση του λάθους, τώρα!". Και μπορεί ο εποικοδομητισμός στην πορεία του να δέχτηκε αρκετή κριτική και να υιοθέτησε διάφορες μορφές, κανείς όμως δεν τολμά αν του αρνηθεί ότι άλλαξε μια για πάντα την άποψη μας για τα λάθη των μαθητών, ή τις "εναλλακτικές τους απόψεις" όπως συχνά αποκαλούνται.
Και η κουβέντα συνεχίζεται. Και συνεχίζεται γιατί, εκτός από τη διδακτική των φυσικών επιστημών, κάτι έχει να σημειώσει και η επιστημολογία.
Χα!
Η επιστημολογία λοιπόν ψιθυρίζει ότι το λάθος είναι και εγγενές χαρακτηριστικό της επιστήμης. Ρώτα, σου λέει, ένα σωρό πειραματιστές και θα σου πουν ότι όλη τους η δουλειά είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι ανάμεσα στο λάθος και τη δοκιμή του.
"Δεν απέτυχα", δήλωνε ο Τομας Έντισον, "απλώς βρήκα δέκα χιλιάδες μεθόδους που δεν δουλεύουν". Τώρα το γιατί εμείς από την προσφορά του κύριου Έντισον γνωρίζουμε μόνο τη χιλιοστή του πρώτη μέθοδο -αυτή που "δούλεψε"- είναι μια από τις όμορφες επιστημολογικές συζητήσεις...
Και κοντά στην επιστημολογία, κάτι έχει να πει και η κολλητή της, η ιστορία των φυσικών επιστημών. Και αφορά στη διαπίστωση ότι ολόκληρη η ιστορία των φυσικών επιστημών είναι γεμάτη από παραδείγματα "λαθος" απόψεων που σε κάποιες περιπτωσεις μάλιστα κρατούσαν τα ηνία της επιστημονικής εξήγησης για αιώνες...
Με άλλα λόγια, μια διδασκαλία φυσικής επιστήμης η οποία αναγνωρίζει ότι αναπόφευκτα μεταδίδει μια εικόνα για το πώς λειτουργεί μια φυσική επιστήμη, θα πρέπει όχι μόνο να επιτρέπει το λαθος αλλά και με κάποιο τρόπο να αναγνωρίζει και τη συνεισφορά του στην εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης...
Και η κουβέντα θα κλείσει με υστερόγραφο από την πλευρά της παιδαγωγικής. Ένα υστερόγραφο που τονίζει ότι αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να αποενοχοποιήσουν το λάθος τους θα πρέπει πρώτοι να κάνουμε το ίδιο και εμείς.
Που σημαίνει ότι, από την πλευρά μας συνάδελφε, τις γνωστές ατάκες-σωσίβια του τύπου "δεν έχουμε χρόνο να σου το απαντήσω αυτό τώρα" μάλλον θα πρέπει να τις αφήσουμε στο σπίτι. Το ειλικρινέστερο "δεν ξέρω" καλό είναι να είναι σαφές. Μην αγχώνεσαι πάντως, μπορεί το "θα το ψάξω και θα σου πώ" να είναι μια πιο κοπιαστική λύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι λύση.
Σκέψου ας πούμε ότι πρόσφατα, σε ένα συνέδριο διδακτικής που έγινε στη Αθήνα, ένας από τους συμμετέχοντες πολύ σωστά δεν δίστασε να απαντήσει σε κάποιο ερώτημα ότι "όντως με υπερβαίνει αυτή η ερώτηση που κάνετε και όχι μόνο λόγω χρόνου. Όλοι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε...".
Με λίγα λόγια λοιπόν φίλε δάσκαλε-προπονητή, αν στα ντέρμπυ που εξελίσσονται μέσα στη τάξη θέλεις να παίξουν όλοι οι αναπληρωματικοί, έχε στο νού σου ότι το γκολ θα μπει κατά λάθος και ότι το "νομίζω" θα το πάρει το πρωτάθλημα...