Και ναι λοιπόν διαδικτυακέ μου φίλε,
επιτρέπεται να αντιγράψεις κείμενα αυτού του blog,
αρκεί να κάνεις σαφή αναφορά στη πηγή:

didaskw.blogspot.com

Καλό διάβασμα...

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Φυσική - Διδασκαλία με κινούμενα σχέδια

Αρκετά παλιότερα είχα κάνει μια αναφορά στη χρήση κινουμένων σχεδίων στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών.

Πρόσφατα λοιπόν έφτασε στο Inbox μου ένα παλιό αλλά καλό βιντεάκι, ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη γνώμη μου για τη διδασκαλία του φαινομένου "αδράνεια".

Τρόμαξα λίγο στην αρχή με την επίθεση εννοιών, αλλά γρήγορα με κέρδισε.



Ξεχωρίζω την εύστοχη "μετάφραση" της αδράνειας σε "τεμπελιά" και τον χειρισμό του θέματος με ανάλογο ευρηματικό τρόπο. Και φυσικά μου άρεσε η παρακάτω μετασχηματισμένη διατύπωση του νόμου της αδράνειας:



Τα του Καίσαρος να του τα δώσουμε. Τον υποτιτλισμό στο βίντεο έκανε ο αγαπητός Βασίλης Γαργανουράκης. Θαυμάσια δουλειά, man που σημαίνει ότι περιμένουμε κι άλλα!

buzz it!

5 σχόλια:

Γιάννης Μιχαηλίδης είπε...

Πολύ καλό το video, Χρυσόστομε. Το βασικό του προσόν είναι τα σημεία που τονίζεις εσύ, η "μετάφραση" δηλαδή των όρων της Φυσικής στη γλώσσα των παιδιών, στοιχείο απαραίτητο αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την αποστήθιση των κανόνων και να φτάσουμε στην κατανόηση.

vgargan είπε...

Θέλω να μοιραστώ με τους συμμαθητές-συναδέλφους τις παρακάτω πληροφορίες για τα εν λόγω βίντεο.
1. Όλη η σειρά έχει συνολικά 30 βίντεο και μπορείτε να τα βρείτε εδω: http://www.animatedscience.co.uk/flv/
2. Χρησιμοποίησα τα πρώτα βίντεο τις σειράς (με υπότιτλους) για να κάνω το μάθημα των τελευταίων ενοτήτων του κεφαλαίου "Δυνάμεις" (Β' Γυμνασίου) και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά.
3. Προσπαθώ σε συνδυασμό με το μάθημα Αγγλικών και Πληροφορικής να κάνουν οι μαθητές τους υπότιτλούς για τα υπόλοιπα βίντεο.
Για όποιες πληροφορίες είμαι στη διάθεση σας.

Γιάννης Μιχαηλίδης είπε...

vgargan,

Πρώτον συγχαρητήρια για τη συνεργασία σας.

Δεύτερον ελπίζω η δουλειά να αναρτηθεί, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη στον καθέναν.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω την ίδια ακριβώς δουλειά, μετάφραση των συγκεκριμένων και φυσικά εκπληκτικών video την είχε κάνει κάπου το 93-94 η εκπαιδευτική τηλεόραση. Μάλιστα είχε στείλει σε σχολεία, νομίζω σε λύκεια τις σχετική σειρά σε βιντεοκασσέτες. Εγώ χωρίς να είμαι σε σχολείο εκείνη την εποχή, τις προμηθεύτικα από ένα λύκειο. Τις έχω ακόμα, είναι καταπληκτικές. Εκτός από την μηχανική έχει μεταφράσει και ατομική - πυρηνική. Είναι ευκαιρία να τσιγκλίσει κανείς στην ΕΡΤ να ανεβάσουν στην αυτές τις σειρές στον σχετικό δυκτιακό τους τόπο. Πάντως, συγχαρητήρια για την προσπάθεια !!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά video. Μπράβο και πάλι μπράβο. Το υλικό της εκπαιδευτικής τηλεόρασης της κρατικής τηλεόρασης είναι κρίμα να μην είναι διαθέσιμο Online.

Τα δημοφιλεστερα μαθηματα