Και ναι λοιπόν διαδικτυακέ μου φίλε,
επιτρέπεται να αντιγράψεις κείμενα αυτού του blog,
αρκεί να κάνεις σαφή αναφορά στη πηγή:

didaskw.blogspot.com

Καλό διάβασμα...

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Εκλαϊκευση της επιστήμης

Ο όρος "εκλαίκευση της επιστήμης" είναι αφοπλιστικά ευρύς.

Το να προσπαθείς να επικοινωνήσεις λόγια, νοητικές δομές και γεγονότα από τον επιστημονικό χώρο με τρόπο που να απευθύνονται στους κοινούς θνητούς λες και οι επιστήμονες δεν είναι τέτοιοι - τελος πάντων μπορεί να γίνει με ένα σχετικό βιβλίο, με άρθρο σε αντίστοιχο ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας ή σε συμπαθητικό ιστολόγιο, με ένα βίντεο σε υπηρεσίες του διαδικτύου που "χτίστηκαν" για αυτό το σκοπό, με μια θεατρική παράσταση σε κυριλέ αίθουσα ή στους δρόμους της πόλης και σίγουρα ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν μιλάμε για κάτι εύκολο.

Ωραία και γνωρίζεις πρόσωπα και πράγματα και κυρίως τους κώδικες της επικοινωνίας, που ισχύουν σε κάποιον από τους δύο χώρους (πχ. επιστήμη & αρθρογραφία, επιστήμη & θέατρο κτλ.). Είσαι σε καλό δρόμο. Το θέμα είναι πόσο πετυχημένα καταφέρνεις να χτίζεις γέφυρες ανάμεσα στα δύο, πετυχαίνοντας παράλληλα να μη κάνεις και πολλές "γρατζουνιές" στο λαμπερό οικοδόμημα της επιστήμης ξέρεις οι επιστήμονες είναι πολύ ευαίσθητοι στο πώς αντιμετωπίζονται τα κατορθώματα τους...

Γιατί "γρατζουνιές" θα γίνουν έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι πόσες.

[Στις ταβέρνες που τα πίνουν οι διδακτικάριοι των φυσικών επιστημών, τέτοιες διαπιστώσεις σχετίζονται με ότι αυτοί ονομάζουν "διδακτικός μετασχηματισμός". Τη μετατροπή δηλαδή της επιστημονικής γνώσης σε "αντικείμενο προς διδασκαλία". Η σημασία του διδακτικού μετασχηματισμού τονίστηκε στα πλαίσια της εποικοδομητικής προσέγγισης για τη διδασκαλία και τη μάθηση κάποια σχόλια μου για το θέμα έχουν παρκάρει εδώ. Τελος πάντων, η κουβέντα είναι τεράστια και δεν αποτελεί σκοπό αυτής της δημοσίευσης].

Μία προσπάθεια λοιπόν που στοχεύει στο πολυπόθητο "εκλαϊκευση της επιστήμης" είναι και αυτή που στήθηκε από μια παρέα νέων που γνωρίστηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης Famelab 2007 ο οποίος διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Με αφορμή τις γιορτινές μέρες που γουστάρω πλησιάζουν, επέλεξαν θέματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και προσπάθησαν να μιλήσουν για τον τρόπο που η επιστήμη τα ερμηνεύει. Άλλοτε με ύφος θεατρικό, άλλοτε με τους κανόνες μιας εκλαϊκευτικής διάλεξης, οι απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου "πώς δημιουργείται το χιόνι" ή "τί ήταν το άστρο των Χριστουγέννων" πέφτουν βροχή...


Στο σχετικό κομμάτι της ιστοσελίδας του Βρετανικού Συμβουλίου το οποίο υποστηρίζει την όλη εκδήλωση μπορείς να βρεις αρκετές πληροφορίες. Εδώ τα τελείως βασικά: η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο και θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, κοντά στο Χίλτον) μεθαύριο Κυριακή 16 του μήνα στις 12 το μεσημέρι.

Σημαντικό. Οι "πληροφορίες" μου (να τα μας...), λένε ότι το BHMAScience, ως χορηγός επικοινωνίας του όλου σκηνικού, κατάφερε να κανει αρκετό κόσμο να πάρει τηλέφωνο και να κλείσει θέση, με αποτέλεσμα να είναι μάλλον απαραίτητο να κάνεις και εσύ το ίδιο το συντομότερο δυνατό...

Αν ενδιαφέρεσαι δηλαδή...

Εγώ πάντως θα πάω - ψήνομαι για κάτι τέτοια!

buzz it!

7 σχόλια:

Ινδιάννα είπε...

Απ' ότι έμαθα, έχει πολύ κόσμο! Γι΄αυτό και θα γίνει και δεύτερη "παράσταση" αλλά νωρίτερα 10:30- 11:30 (μη με ρωτήσετε πώς γίνεται το η δεύτερη να είναι ...νωρίτερα, προφανώς δε μπορούσαν μετά και την ... πρόσθεσαν πριν)!". Οπότε ίσως πραγματικά πρέπει να βιαστούν όσοι ενδιαφέρονται.

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ καλή χριστουγεννιάτικη πρόταση, Χρυσόστομε!!!
Ευχαριστούμε πολύ!

BioLogos είπε...

Nα μαι κι εγώ.Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου επιστήμονα παρά κάτι από φυσιοδίφη, προσπαθώντας να περάσεις στους "απέξω" αυτό που κάνεις είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.Πέρα από συνέδρια, workshops,peer to peer reviews, διαλέξεις κτλ που τα λέμε μεταξύ μας και χαιρόμαστε, το πιο δύσκολο είναι να χτίσεις γέφυρες με την κοινωνία.Γιατί αν σε αποκλείσει στο μυαλό της η κοινωνία τότε αυτό που προσπαθείς να εφαρμόσεις επιστημονικά είναι προδιαγεγραμμένη αποτυχία...Και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να φτάσουν με απλά λόγια, η βάση και τα επιτεύγματα του επιστημονικού κόσμου μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.Τότε θα έχει προστεθεί η μαγιά για να κερδίσουμε μελλοντικά από πρόθυμους επιστήμονες αλλά και από συνειδητοποιημένους πολίτες γύρω από τις οποιες εξελίξεις.

ΥΓ.Το επιστημονικό ιστολόγιο που αναφέρεις δεν είναι απλά συμπαθητικό, όπως λες.Είναι διαμάντι και πλήρως αντιπροσωπευτικό της εκλαϊκευσης της επιστήμης της βιολογίας (κι όχι μόνο) στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.

ΠΡΙΣΜΑ είπε...

Να και ένα άλλο είδος εκλαίκευσης:

http://www.dayah.com/periodic/

Ένας τέλειος πίνακας χημικών στοιχείων στα ελληνικά!!

phd είπε...

Και παραλίγο να μη δω ότι εσύ Χρυσόστομε μου έκανες αναφορά και συ Βιολόγε είπες τόσο καλά λόγια που κοκκινίζω... Σας ευχαριστώ και τους δυο τόσο πολύ. Ενώ έχω τεμπελιάσει το τελευταίο διάστημα μου δίνετε δύναμη να γράψω ένα δυο ποστάκια πριν τις γιορτές. Να ’στε καλά και να έχετε μια υπέροχη Κυριακή.

Ινδιάννα είπε...

Κατόπιν εορτής πλέον, συγχαρητήρια! Παρότι όλες οι παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικές εμένα και την παρέα μου μας κέρδισαν οι περφόρμερς των χιονονιφάδων και του κυταρροχωριού, αν και μου άρεσε πολυ και το μαθηματικό κομμάτι με τις ουρές και τα δώρα. Χώρια που είχατε μερικές πληροφορίες που πραγματικά δεν είχα ξανακούσει -π.χ αυτό με τη φλόγα στο διαστημόπλοιο! Μπράβο παιδιά, πάντα τέτοια!!! ΥΓ. Άμα γίνεται τέτοιο τζέτζελο και στα χρυσοστόμεια πραγματικά πρέπει να δηλώσω συμμετοχή άμεσα!! :)

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

Τα δημοφιλεστερα μαθηματα