Και ναι λοιπόν διαδικτυακέ μου φίλε,
επιτρέπεται να αντιγράψεις κείμενα αυτού του blog,
αρκεί να κάνεις σαφή αναφορά στη πηγή:

didaskw.blogspot.com

Καλό διάβασμα...

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Ιστολόγια εκπαιδευτικών


Οταν ξεκίνησω να γράφω στο "Ας μπούμε σε μια ταξη" είχα κάνει ένα γερό ψάξιμο στη blog-όσφαιρα για ιστολόγια συναδέλφων. Στο κάτω κάτω στόχος αυτού του blog είναι να επικοινωνήσει πρωτίστως με αυτούς.


Θυμάμαι ότι είχα προσπαθήσει τότε να εξαντλήσω κάθε τρόπο εντοπισμού "συναδελφικών" ιστολογίων και τα αποτελέσματα μου φαινόντουσαν μάλλον απογοητευτικά...

Όμως όλο αυτό το καιρό μιλάμε για 2-3 μήνες τώρα βλέπω να δημιουργούνται αρκετά ενδιαφέροντα ιστολόγια με θέμα την εκπαίδευση ή/και τις φυσικές επιστήμες. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Να εκμεταλλευτούμε, όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε να βελτιώσουμε τη δουλειά μας, τη δυνατότητα επικοινωνίας που μας δίνουν τα ιστολόγια.


Προσπαθώντας λοιπόν να δώσω ακόμη μια "σπρωξιά" σε αυτή τη μικρή προσπάθεια επικοινωνίας, είπα να κάνω μια αναφορά σε ιστολόγια που έχω εντοπίσει και να αφήσω το πεδίο των σχολίων ανοικτό για πιθανές προσθήκες/προτάσεις σας. Για λόγους που σχετίζονται με τις προτεραιότητές μου χε χε, θα περιοριστώ σε ιστολόγια εκπαιδευτικών που κρατούν τη κεντρική θεματολογία τους γύρω από το χώρο της εκπαίδευσης.

Έχουμε επισκεφτεί και λέμε:

- Το ιστολόγιο του καλωδιωμένου δάσκαλου, ενός ανθρώπου που δείχνει να διαθέτει αρκετή από την εμπειρία του "παλιού" στο χώρο και τον ενθουσιασμό του "νέου".

- Η συμπαθητικότατη Βδέλλα, το ιστολόγιο που καταφέρνει πολύ διακριτικά να μεταδίδει ένα αίσθημα ανθρωπιάς σε όσα περιγράφει. Από τις αναφορές του ιδιοκτήτη του στην εκδρομή που πήγε μέχρι τους προβληματισμούς του γύρω από σημαντικά ζητήματα εκπαίδευσης, το μήνυμα "προσπαθώ για καλύτερη κοινωνία/σχολείο" υπάρχει παντού...

- Το ιστολόγιο hey teacher μου κίνησε κάποια στιγμή το ενδιαφέρον, λόγω της όρεξης που φαινόταν από τα κείμενα του να έχει ο ιδιοκτήτης του. Βέβαια τελευταία δείχνει να έχει "αράξει", ποιος ξέρει τι βλέψεις έχει για το μέλλον του ιστολογιου του...

- Και το stealth school, μαζί με την κριτική του ματιά στις κουβέντες περί εκπαίδευσης, κάπου έχει χαθεί τώρα τελευταία. Δασκαλύκε δασκαλύκε είσαι εδώ;

- Πανταχού παρούσα και δυναμική η δασκαλούα αναμεταδίδει νέα και σκέψεις από την Κύπρο. Ακόμη και όταν θέλει να λουφάρει, βρίσκει τρόπους να κρατά το ιστολόγιο της ανανεωμένο!

- Μιας στις τόσες το ημερολόγιο ενός δασκάλου μας χαρίζει κάποιο κείμενο που κατά κανόνα έχει ενδιαφέρον.

- Δυναμικά δείχνει να μπαίνει στο παιχνίδι της blog-όσφαιρας και ο κύριος Μάργαρης. Με μία πολύ δυνατή πρόταση αρκετών links με εκπαιδευτικό υλικό και αντίστοιχους προβληματισμούς, έβαλε αρκετά λιθαράκια στο οικοδόμημα "εκπαιδευτικά blogs". Καλή συνέχεια!

- Ο χώρος της βιολογίας πάντως δείχνει να είναι πολύ μπροστά σε σχέση με τους υπολοιπους των φυσικών επιστημών. Ιστολόγια όπως τα b(io)log, καφές και τσιγάρο, science for coffee, η βιολογία στο σχολείο, biologists, hfr, στήνουν πολύ όμορφα κείμενα με αφετηρία τον κόσμο της βιολογίας και προορισμό οτιδήποτε βάλει ο νους σου. Ζητήματα εκπαίδευσης σε αρκετά καλή συχνότητα και σε καλές τιμές.

- Περισσότερο χρήσιμο για τους μαθητές του είναι το ιστολόγιο του Δάσκαλου Κ. . Ένα καλό παράδειγμα για όποιον ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει ένα blog σαν δίαυλο επικοινωνίας με τους μαθητές του.

- Ο οξυδερκής αλλά δυσλεκτικός δάσκαλος δεν αφήνει συχνά δημοσίευση χωρίς την κατάλληλη επιχειρηματολογία και πολλές φορές τριγυρνά με κέφι στις σελίδες σχολιασμού. Keep walking!

- Από την άλλη, θεωρώ απαραίτητη την πολιτική "ματιά" σε ζητήματα εκπαίδευσης που βάζουν ιστολόγια όπως τα "εκ-κίνηση" και "εκπαιδευτικό ημερολόγιο". Η άποψη ότι οι αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης επηρεάζονται σημαντικά και από πολιτικούς παράγοντες είναι άποψη που το "Ας μπούμε σε μια τάξη" ασπάζεται.

- Μια μεταλλαγμένη φιλόλογος με μπόλικη εξοικείωση με ζητήματα νέων τεχνολογιών έχει φτιάξει το let's blog together, μια από τις πιο πρόσφατες "ανακαλύψεις" μου. Με μικρό αλλά σταθερό ρυθμό δημοσιεύσεων.

- Στα λιβάδια των φιλολόγων τριγυρνά και το ιστολόγιο "Η γλώσσα στο Γυμνάσιο". Μπορεί η θεματολογία του τις περισσότερες φορές να αφορά τους συναδέλφους "της θεωρητικής", όμως όλο και κάπου θα βρεις κάτι που θα αφορά κι εσένα πε στην τετάρτη


- Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Το ιστολόγιο "οι εκπαιδευτικοί μιλούν" είναι ένα από τα ιστολόγια που μου αρέσει να εκφράζομαι, είτε σε μορφή ποστ, είτε σε μορφή σχολίων. Περάστε κόσμε!


Αυτά τα ολίγα ιστολόγια από την πλευρά μου.

Καλή συνέχεια σε όλους συγχωρέστε με αν ξέχασα κανέναν!

ΥΓ. Ας συμπληρώσω τη λίστα και με ένα ακόμη ιστολόγιο, αυτό του συναδέλφου Γ. Παναγιωτακόπουλου, το "Φυσικής Αναγνώσματα". Καινούργιο μεν, πολλά υποσχόμενο δε... Εύχομαι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που από μόνο του έχει θέσει!

buzz it!

5 σχόλια:

Thodoris είπε...

Και όσο ετοιμαζόμουνα να κάνω σχετικό post! Ναι, όλα αυτά που αναφέρετε είναι άκρως ενδιαφέροντα, μαζί με το δικό σας!!!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Να 'μαι και πάλι! Χρυσόστομε ,έχω εξαρχής δηλώσει fan του blog σου! Αυτό που μου αρέσει είναι ότι τα κείμενα σου είναι πάντα καλογραμμένα και χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία. Όσον αφορά τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς κι εγώ μέσω των δικών σου συνδέσεων τους βρήκα. Μάλλον είσαι ο καλύτερα ενημερωμένος σ' αυτό το θέμα.

Ευχαριστώ και για τα καλά σου σχόλια!

nellinezi είπε...

Καλά Χριστούγεννα συνάδελφε και καλή ξεκούραση :) Πω πω! Πόσα εκπαιδευτικά μπλογκς εχεις "μαζέψει" εδώ! Ωραία! Να τα μαθαίνουμε κι εμείς!

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε, σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά. Χαίρομαι που με βρήκες και βρήκα κι εγώ το ιστολόγιό σου το οποίο πάντα έχει κάτι ενδιαφέρον να πει. (αν εξαιρέσεις ότι είμαι σκράπας στη φυσική...)

Εύχομαι να περάσεις καλά στις γιορτές και το 2008 να είναι καλύτερο από το 2007!

Unknown είπε...

Αγαπητέ Χρυσόστομε,

θα χαιρόμουν πολύ αν έβαζες και το δικό μου ιστολόγιο (που ακόμη είναι στα σπάργανα) στη λίστα που έφτιαξες.
http://physiart.wordpress.com/

με εκτίμηση
Γ. Παναγιωτακόπουλος

Τα δημοφιλεστερα μαθηματα