Και ναι λοιπόν διαδικτυακέ μου φίλε,
επιτρέπεται να αντιγράψεις κείμενα αυτού του blog,
αρκεί να κάνεις σαφή αναφορά στη πηγή:

didaskw.blogspot.com

Καλό διάβασμα...

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Δύο ιστοσελίδες για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

Το μήνυμα ότι το διαδίκτυο είναι ένα καλό εργαλείο πρόσεξε τις λέξεις: "εργαλείο", όχι "λύση"... για τους εκπαιδευτικούς του σήμερα, έχει φτάσει στα κινητά αρκετών. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα blogs (αυτό άλλωστε το έχω παλαιότερα κάνει), και η "πατροπαράδοτη" ιστοσελίδα μπορεί να βοηθήσει αρκετά όποιον ενδιαφέρεται.

Ακολουθώντας τυφλά το ψώνιο μου, τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών, έχω στο νου μου αξιόλογες κατά τη γνωμη μου προφανώς ιστοσελίδες γύρω από το θέμα. Υπάρχουν πολλές, ένα μικρό δείγμα τους θα βρεις στη δεξιά στήλη αυτού του blog εννοεί τη λίστα "sites για την εκπαίδευση".

Το σημερινό λοιπόν μενού περιλαμβάνει δύο επιλογές του chef-χρυσόστομου:

Η πρώτη αφορά την ιστοσελίδα του Ανδρέα Κασσέτα. Χωρισμένη στους τομείς "σελίδες φυσικής", "διδακτική της φυσικής", "ιστορία της επιστήμης" και "φυσική και φιλοσοφία", μπορεί να καλύψει και τους πιο ψαγμένους αναγνώστες.

Με το γνωστό αφηγηματικό του ύφος ο Ανδρέας Κασσέτας έχει οικοδομήσει μια ξεχωριστή ιστοσελίδα, ικανή να σου κάνει καλή παρέα, είτε θες αντλήσεις πολύτιμο υλικό για την επόμενη διδασκαλία, είτε να γνωρίσεις ενδιαφέρουσες επιστημολογικές απόψεις ή ιστορικά γεγονότα της επιστήμης, είτε απλά να περιπλανηθείς στα σοκάκια της χωρίς λόγο έχει και αυτό τα αποτελέσματά του...


Πέραν αυτών, στην ίδια ιστοσελίδα, η επισυναπτόμενη εφημερίδα "Scripta Manent" διαδίδεται φυσικά δωρεάν και περικλείει εκπαιδευτικά και γενικότερα πολιτισμικά ζητήματα.

Η δεύτερη επιλογή είναι η ιστοσελίδα του Βασίλη Γαργανουράκη. "Πολλά υποσχόμενος" θα έλεγα αν ήμουν αθλητικογράφος και ήταν ο καινούργιος παίκτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της γειτονιάς η οποία παρεπιμπτόνως τελευταία τα πάει χάλια...


Με στυλ που εύκολα ξεπερνά σε ελκυστικότητα παρόμοιες ιστοσελίδες και λίγες αλλά ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών (πειράματα υδροστατικής, ο μετεωρολογικός σταθμός σαν εργαστήρι ΦΕ κ.α.), ο Βασίλης Γαργανουράκης, μάλλον ψιθυρίζει ότι ήρθε στον κυβερνοχώρο των ΠΕ4 για να μείνει.


Και φυσικά, δεν είναι δυνατόν να μή γίνει αναφορά στις powerpoint παρουσιάσεις του συναδέλφου που μπορείς να βρεις στην και να κατεβάσεις από την ιστοσελίδα του. Παίρνοντας θάρρος από αυτές που αναφέρονται στους θερμοδυναμικούς κύκλους, ισχυρίζομαι πως είναι από τα καλύτερα δείγματα χρήσης του powerpoint που έχω συναντήσει.

Το κομμάτι της ιστοσελίδας που αναφέρεται στο μεράκι του ιδιοκτήτη της, τη φωτογραφία, υπό κανονικές συνθήκες θα το προσπερνούσα. Όταν όμως στο οπτικό μου πεδίο εμφανίζονται φωτογραφίες όπως η διπλανή, με τίποτα δεν μπορώ να κάνω τη πάπια...


Εύγε!


Αυτά λοιπόν έχει το σημερινό μενού.

Μην ανησυχείς, υπόσχομαι και άλλες μελλοντικές προτάσεις, όταν και πάλι ανοίξει η όρεξη...


Καλή όρεξη - συγγνώμη - πλοήγηση!

buzz it!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον τον Κινέζο κάνεις γιατί η πάπια δεν οδηγεί πουθενα (λάθος λινκ, ααααααχ)! :)

Xrysostomos είπε...

Θενξ
μόλις το διόρθωσα.

Ανώνυμος είπε...

OK, Donald ...Back!

Τα δημοφιλεστερα μαθηματα